Puromuz3.com: Ucuz Puro
Puro silindir şeklinde zerrinlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içinde tütün devamçıkları bulunan bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde zerrinlmış zerrincı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu zerrincı yaprak ciddi, esnek ve okşayıcı bir yapıda olmalı, kandırıcı bir aromaya ve derneşik yanmayı katkısızlayacak cepheıcı özelliğe sahip olmalıdır. Henüz çok Küba, Dominik Cumhuriyeti üzere ülkelerin bulunmuş olduğu iklim kuşağında yetişatır, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede zerrinlmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan evveltir. Bu dile de Latince “pürus” (saf ak pak katkısız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden yapılmış” fehvaında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk kat TDK sözlüğünün 1955 seneındaki elsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde az çok mürtefi oranda ABD, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua üzere ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en dobra purolar olarak nitelendirilseler de birsonsuz spesiyalist Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip olduğundan bahsetmektedir.
Puro ciğererken en özen etmesi gerekilen şey sevap bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet sevap bir nemde değil ise purolarınız ne kadar nitelikli yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız lezzet yada dilsiz maatteessüf mutlaka hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro seyahat humidorları, puro tulum vb. bilcümle muhafaza ve taşıma enstrümanları haddizatında puronun nemini saklamak ve ciğerime apiko hasta etmek ciğerindir. Basıcı bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her çağ ülküsel nem değerlerinde saklanmaktadır. Pekâlâ ülküsel puro nem değerleri nelerdir biraz da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem değerleri arasında ciğerilen bir puro ülküsel nem değerlerinde ciğeriliyor onaylama edilebilir. Kimine bakılırsa %65 az yada %75 çok muş üzere görülsede haddizatında bu nem değerleri de kimisine bakılırsa oldukça isabetli ve ciğerilebilir en dört dörtlük değerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi nem değerlerinde purodan lezzet aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro ciğermeyi çok severken diğer bir nefer bu nem değerinin puroya efsus edilen bir eder bulunduğunu ve asla ciğerilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de yerindedır. Bu dü görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Uyanıklık edilmesi müstelzim şey %65 astı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla yanında bu %10 luk nem üstelikı arasında gidip gelmeden kamu aynı nem değerlerinde puronuzu durağan tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem değçalışmaimi purolarına mazarrat verebilir. Böyle bir trok yapacaksanız bunu olabilir olduğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Pekâlâ nem değerlerinden bahsettiğimize bakılırsa bu nem değerleri neyi değçalışmatirmektedir niteleyerek soracaktır olursanız kısaca nakletmek gerekir ise puro da nem değeri arttıkça purodan tuzakınan aroma artar, yaman azalır ve ciğerimi zorlaşır, nem değeri azaldıkça yaman artar, ciğerimi kolaylaşır ve tuzakınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde var olmak istiyorsanız buna çağ ve sınama ile karar vereceksiniz. Size kimse en dobra eder bu ve bu değerde ciğermelisin dememeli çünkü puronun nem değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine istikbal olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Süflidaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek natürel buharlaşma ile humidor içerisine nem vererek purolarınızın nemlenmesine imkân katkısızlar. İÇerisindeki köpük üzere yağız özdek ortalama 6 ay içinde çalışmalevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Ortalama %70 nem ita üzerine kurulu bu tertibat sıcaklıktan müstakil olmadığı ciğerin mukannen bir çağ içinde sıcaklarda nem peşışı yada soğuklarda humidor içinde nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu konsept bir nemlendirici kullanıyorsanız olabilir olduğunca okkalı sıcaklık değçalışmaimi olmayan ortamlar seçmeye çtuzakışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler üzere %70 nem değeri getirmek ciğerin tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme bakılırsa daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar ancak genede bu eder iyileşmesi ortalama %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ancak içinde jel yada silikon toplar bulunan nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri üzere çtuzakışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek vasatı %70 neme getirmeyi fakatçlarlar. şayet derdiniz mürtefi nem olur ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o çağ diğer nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü seçenek Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki ab haznesindeki üstteki bir fan yardımı ile humidor içerisine dağıtılır ve nem in devamlı ayarlanan nem seviyesinde kalması katkısızlanır. Örneğin nem değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki nem değeri bu seviyenin altına düştüğünde fan çtuzakışmakta ve istenen nem değeri gelmesi iile yanında yine durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek ciğerin en dobra seçenek olarak mukabilmıza çıkmaktadır.
En on çıdem son seçenek ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir çevrilme yaratmış ve hem nem ittihaz hem nem ita özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya serlamıştır. Geceleyin gündüz yada mevsim geçişleri esnasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en afiyet bir şekilde saklanmasına imkân elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro değil, gitar, gıda, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ait kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor hazırlama ötekiler ise puro nemlendirme ciğerin kullanılmaktadır. üste Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem az hemde mürtefi nem değerlerinde çift taraflı çtuzakışarak durağan bir nem değeri katkısızlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda dışında humidor ciğeri fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve bilcümle puroların aynı nemde ve daha katkısızlıklı olmasını katkısızlamaktadır.